Press "Enter" to skip to content

Egészséges édesítőszerek cukorbetegeknek: nem kell lemondani az édes ízről

A cukorbetegség nem azt jelenti, hogy valakinek teljes mértékben, örökre le kell mondania az édes ízekről. Sajnos nagyon sok álhír és tévhit él a cukorbetegséggel kapcsolatosan, amelyek valljuk be, 20 évvel ezelőtt tényleg megállták a helyüket, de napjainkra már annyit fejlődött a táplálkozástudomány, hogy akár olyan hagyományos süteményeket is el lehet készíteni diabetikusan, mint a linzer vagy a hatlapos. Az egészséges édesítőszerek cukorbetegeknek is kedveznek, na meg azoknak, akik például a túlsúlyuktól szeretnének megszabadulni. Lássuk, hogy melyek ezek, és hogy lehet őket felhasználni a mindennapi étkezésben.

Egészséges édesítőszerek: mennyi az annyi?

Sokan azért táplálkoznak cukorbetegen inkább teljesen cukormentesen, mert így sokkal olcsóbban lehet táplálkozni. Az édesítőszerek közül a xilitol, az eritritol és a stevia nevezhetők egészségesnek elsősorban: ezek a glikémiás indexen 0-5 között helyezkednek el, ezért még nagyobb mennyiségben (pl. süteményekben) sem okoznak hirtelen vércukorszint emelkedést. Ezeknek az ára nagyjából így alakul: 20 dkg/900-1500 forint (márkája válogatja).

Azonban léteznek például négyszeres erejű édesítők (vagy másnéven, ahogy mág szokták őket nevezni negyedannyi édesítők). Ezekből a receptekben szereplő mennyiségnek a negyede szükséges, például 40 dkg helyett 10 dkg. Ugyan ezeknek is borsosabb az ára, mint a kristálycukornak, de nagyon sokáig elég egy fél kilós kiszerelés is, hiszen negyedannyit kell használni belőle az előírt mennyiség helyett. Ezek is általában a fenti egészséges édesítőszerek keverékei.

Hogyan használjuk az édesítőszereket?

Az édesítőket természetesen a fehér cukor kiváltására kell alkalmazni. Például, ha valaki tehéntejjel és 2-3 cukorral itta eddig a kávét, annak remek alternatíva, ha cukormentes növényi tejre és eritritolra vált. Ezen kívül azonban az ételek elkészítesekor is használhatjuk cukor helyett például sütésnél. A modern, nulla kalóriás édesítőszerek előnye, hogy nem emelik meg a vércukorszintet, valamint nem is hízlalnak. Akár zabkásába, akár süteménybe vagy levesbe akarunk egy kis édes ízt csempészni, használjunk egészséges változatot.

Comments are closed.